ZH (Čtvrtek 29. dubna 2010)
Dobrý den.
Ač Ferdinand Tyrolský prý sám Hvězdu projektoval, patrně podle nějakých astrologických principů a vybízelo by to tedy k našim úvahám, nikdy jsem se tím kupodivu blíže nezabýval, nedošel jsem zatím dále než k románskému období ;).

Teď jsem letmo měřil azimuty oněch cest na Google Earth, ta jižní cesta má 127°a nějaké drobné, zdá se tedy, že odpovídá východu Slunce o letním, pardon, zimním slunovratu a nesměřuje k Jeruzalému (to by měla 132°).
Severní cesta má azimut 78° a zdá se, že na ni navazuje centrální cesta Královské obory, jež vede k Belvederu, jiná souvislost mě nenapadá.
Prostřední cesta má azimut 103°, navazuje na ni cesta, jež vede k Ladronce, ale jinak mi k tomu směru také nic nenapadá.
Ale porůznu jsem narážel na Ferdinandovy dobové nákresy, hlavně přímo v letohrádku, nevím, jestli tam může být něco relevantního, ale fakt jsem to nestudoval, možná vy ano? Zajímalo by mě to.

Jiná věc je přímo půdorys letohrádku, na který kupodivu ony cesty nenavazujou, jedna z jeho tří hlavních os má onen směr cca 132°.