ZH (Pátek 7. ledna 2022)
Chci se zptat diskutujících, zejména Franty, který se pohybuje kolem havraňského kostela, jaká je technologie zvonění hranou.
Narazil jsem na etymologické výklady, že to nemá nic společného s hranou jako ostrým přehybem, nejvíc mi přišlo pravděpodobné, že zvoník zvoní plochým srdcem naštorc, aby to vydávalo divný zvuk, nebo že se tluče kladivem na hranu zvonu. No taky byly čtverhranné zvony od 6. století v Irsku (nýtované ap.), jeden té provenience je v bavorském kostele. Ve Strattfordu mnoho staletí se zvoní half-muffled, tedy polotlumeně, zdá se, že je srdce obtočeno nedbale kůží, jde z toho zvláštní zvuk - slyš.
Říkám si, že to třeba přinesla do střední Evropy irsko-skotská misie s čtverhrannými zvony, pak se to jinde, kde nebyly, snažili napodobit zvláštní technikou zvonění. No v chudých krajích třeba byly místo zvonů kovové hranoly jako na pionýrských táborech.
V knize o pražských zvonech od Kybalové se píše, že se "zvonilo hranou", ale není to tam nikterak vysvětleno, buď to autorka neví, nebo to považuje za tak triviální vědomost, že to nepopisuje, tak si říkám, že Franta by o tom měl něco vědět.