Zdenek H (Neděle 25. února 2024)
Zdravím po delší době.
Zaujalo mě, že Borkovský napřed naznačil, že bojovník z hrobu na 3. nádvoří (který byl objeven 11. července 1928) byl Slovan, na nátlak Němců, hrozících mu koncentrákem (kteří potřebovali zdůvodnit, že jim Čechy patří odjakživa) musel přepsat již vydaný a Němci skartovaný článek či knihu, kde tedy označil bojovníka za Vikinga, po válce ho (pocházel z Haliče) na poslední chvíli stáhli z transportu do GULagu s tím, že musí napsat článek, označující bojovníka za Slovana, předka Přemyslovců. (Článek z r. 1946 je na netu.)
Analýza izotopů stroncia v zubech kostry ukázala, že vyrostl v severní Evropě, pravděpodobně na jižním pobřeží Baltského moře nebo v Dánsku. Analýza DNA ho zařadila do haploskupiny R1a, kterou má 37 % českých mužů. Zároveň ji nacházíme i u Vikingů nebo aškenázštích Židů, jak říká genetik Daniel Vaněk.
Hrob má v kontextu pohřbívání v oblasti Pražského hradu zcela výsadní postavení, nezdá se mi Frolíkova hypotéza, že muž přišel do Prahy jako mladík, aby sloužil buď Bořivojovi I. nebo Spytihněvovi I. Hrob nese známky překřesťanských zvyků.
Jelikož jsem amatér, napadají mě různé ptákoviny, třeba Sámo, Přemysl, Nezamysl atd., protože nikoho jiného neznám. :-)
Bádali jste někdo o tom?