ZH (Středa 6. března 2019)
Mám drobný problém, ale ten je obecný...

Jednak, do jižní apsidy, ať byla jakákoli, se muselo kráčet přes hroby K1 a K2, což prý by bylo velmi neslušné a nedoupouštěli to.

Moje krypta s chodbičkou (tedy vnitřní prstenec stavebně nezpůsobilý pro větší zatížení) měla ovšem vchod zvenku, a tak starší hroby K1 a K2 viděl poutník vlevo, Václavův pak vpravo, pokud byl vchod ze západu. Proudily tam davy poutníků, tak to nemohlo být uvnitř kostela, aby se tam nepošlapali. Mimochodem v moderním chrámu Panny Marie Quadalupské jsou před jejím slavným obrázkem asi tři pohyblivé chodníky, aby se všichi poutníci nabažili, jinak by se to ucpalo. Tak to bylo v původním kostele, který se hroutil, myslím jak ty davy bušily kolenama do dlažby.

Jenže vyvstává druhý problém, ostatky uložili v kostele sv. Víta vpravo od oltáře dvanácti apoštolů. Zdivo oltáře bylo přezděno vnitřním prstencem, takže ten je mladší.

Muselo to být tedy tak, že K1,2 byly hroby přiléhající zevně ke kostelu, a u nich byl venkovní oltář, no, možná pod přístřeškem. Když se schylovalo k translaci, postavili kryptu s chodbičkou, která obepnula i oltář, a tak pohřbili Václava vpravo od oltáře.

Těch virtuálních realit může bejt... ;-)